De Winter 2017 van……….. Paula Konijn

Paula Konijn is een schaatstalent uit onze polder. In 2015 kreeg ze van ijsclub Bamestra de talentenprijs uitgereikt. Nu is het tijd om Paula eens te vragen naar de ontwikkeling van haar in de schaatssport. Onderstaande haar verhaal.

Mijn naam is Paula Konijn en ik ben 16 jaar. Ik zit nu in de 5 Havo en doe dus dit jaar examen. Naast school stond ik deze winter weer veel op de schaats. Dit begon 10 seizoenen geleden bij ijsclub Bamestra. Met een aantal vriendinnen van school in de auto en hup, naar de ijsbaan op de zaterdagochtend in alkmaar. Hier heb ik altijd met veel plezier deelgenomen aan het jeugdschaatsen maar op een gegeven moment ben je daar te oud voor en ik wilde wel graag door met schaatsen.

Toen ben ik naar de Schaats Trainings Groep (S.T.G) van Purmerend gegaan. Hier heb ik een aantal jaar geschaatst en train ik nog steeds in de zomer, dan loop je hard, ga je fietsen en stap je op de skeelers. Alleen dit seizoen begon ik bij een andere club, namelijk STG koggeland. Ik wilde iets meer uitdaging voor het marathonschaatsen. Ook wilde ik wat meer trainingsmaatjes van mijn niveau. Mijn wedstrijden reed ik deze winter nog wel voor S.T.G.purmerend, dit omdat ze anders mensen van S.T.G. Koggenland moesten lenen en dat dat vond ik onzin.

Nadat ik vorig seizoen de Marathon competitie van Hoorn had gewonnen bij de dames 1 ( het hoogste niveau) wilde ik een stapje hoger. De volgende trede is dan het 6- banen toernooi. Dit is een competitie met dames uit Noord-Holland, zuid-Holland en Utrecht. De 6 banen, Haarlem, Utrecht, Amsterdam, Hoorn, Alkmaar en Den Haag, wisselen elkaar af met het organiseren van de wedstrijd. Aan het einde van de zomer kreeg ik een mailtje om me in te schrijven, dus zogezegd zo gedaan.

En dan begint het schaatsseizoen en sta je na een aantal trainingen zomaar aan de start van je eerste 6- banen wedstrijd, deze was in Den Haag. Eerst loop je een rondje in, rondom de ijsbaan. Als je dan eenmaal je schaatsen aan hebt en van start gaat is het duwen en trekken. Iedereen wil een plekje vooraan maar niet op kop want dan kan je niet uit de wind rijden. Ik durfde niet erg te duwen en belandde achterin. Er kwam een tussensprintje, waar alleen de eerste drie prijs hadden dus toen nog geen energie verspilt. Alleen dan komt na 35 rondjes de eindsprint en duwt iedereen nog harder voor een goed plekje, 45 meiden die allemaal voorin willen zitten, dat wordt krap.

Uiteindelijk niet in de top20 geeindigd en dus geen punten. ( de eerste 20 hebben punten en wie aan het einde van de competitie de meeste punten heeft, heeft gewonnen).
Na 10 wedstrijden had ik 34 punten en een eindklassering van plek 24, iets waar ik voor mezelf trots op kan zijn, want ik train “maar” twee keer in de week. Andere meiden staan wel vier keer per week op het ijs.

Deze klassering was een mooi hoogtepunt van mijn seizoen, ook het NK-marathon op 10 februari was een mooie dag, waar ik uiteindelijk 17 ben geworden. Er had misschien meer in gezeten, maar er vallen altijd mensen en je hebt net pech als die precies voor jou vallen. Dit seizoen heb ik afgesloten met de regiotop, een wedstrijd van 50 ronden dit keer in Amsterdam met allemaal meiden uit heel Nederland. De regiotop is de competitie onder de topdivisie, de wedstrijden waar bijvoorbeeld Irene Schouten aan mee doet. Hierbij was ik 21 ste geworden, net geen punten dus, dat was wel een leuke ervaring, wat ik volgend seizoen zeker vaker ga doen! Ook heb ik weer de baancompetitie in Hoorn gewonnen.

Voor volgend seizoen ben ik nog aan het rondkijken wat ik ga doen, ik wil graag wat meer aandacht voor de marathon en wat minder voor de langebaan. Ik zou het leuk vinden om met een groep te trainen die zich echt richt op de marathon. Ik moet nog kijken wat er op m’n pad komt als geschikte trainingsgroep. Maar nu eerst de zomer in en lekker trainen!

Groetjes Paula

Wat een prachtig verhaal van Paula en we wensen haar veel succes komend seizoen.
Wil je nu ook “droogtrainen” bij STG purmerend ?.
Deze vereniging traint iedere maandagavond vanaf 18.30 uur op het ijsbaanterrein in Midden Beemster.
Lekker dichtbij in MiddenBeemster, heerlijk in de buitenlucht trainen en schaatsoefeningen doen voor ieder niveau. U hoeft beslist geen wedstrijdrijder te zijn…….
Kom gerust langs voor een proefles in de maand mei.

Post Tagged with , ,

Comments are closed.